A teljesség igénye nélkül íme néhány példa arra, amelyek elkövetésekor súlyos pénzösszegek vándorolhatnak ki a zsebünkből.

 

Túl általános kulcsszavak használata

Fontos, hogy amikor a kulcsszavakat meghatározzuk, ne szaladjon el velünk ló. Ne használjunk túl általános kulcsszavakat. Ha például cipőboltunk van, ne válasszuk azt a kulcsszót, hogy „cipő”, mert túl általános. Az ilyen nagyon általános kulcsszavaknak a minőségi mutatója rosszabb, és ezáltal egy kattintás költsége magasabb lesz. Hiba az is, ha kizárólag egy szavas kulcsszavakat használunk, és nem használunk kifejezéseket: pl.”női fekete cipő", "női magassarkú cipő", "cipő webshop". Ezeknek a jól specifikált kifejezéseknek a minőségi mutatója jobb, így kattintási költségeink is alacsonyabbal lesznek.

 

Kulcsszóegyezés beállításának mellőzése

A hirdetés még pontosabb célzásához hasznos beállítani a kulcsszóegyezést (általános=kulcsszó, pontos egyezés: [kulcsszó], kifejezés-egyezés="kulcsszó", általános egyezés=+kulcsszó). A kulcsszóegyezés használatával is emelhetjük a kulcsszó minőségi pontszámát, és több pénz marad a zsebünkben.

Habár mostanában a Google preferálja az általános kulcsszavak használatát, ezzel óvatosan kell bánni, mert nagyon sok irreleváns kulcsszóra megjelenhet a hirdetés, ez esetben nagyon fontos a kizáró kulcsszavak használata!

 

Hiányzik a kulcsszó a hirdetési szövegben

Amikor elkészíti a hirdetési szövegét, fontos, hogy a kulcsszót (kifejezést) szerepeltesse a címben és a leírásban, mert a potenciális ügyfél szemét odavonzza a hirdetésre.

 

A látogató főoldalra történő irányítása

Sajnos a weboldal-tulajdonosok nem szánnak elég időt arra, hogy eldöntsék, az egyes hirdetések melyik aloldalra mutassanak, ehelyett minden egyes hirdetéssel a főoldalra irányítják a látogatókat, és persze csodálkoznak, hogy nem érik el a megfelelő konverziót. Miért ne küldje a látogatót arra az aloldalra, ahol pontosan arról olvashat, amit keres?

 

Csak 1 hirdetéscsoport használata

Ha kategorizálja a hirdetéseit, tegye az azonos témájú kulcsszavakat külön hirdetéscsoportba. Képzelje el például, hogy DVD filmeket árul. A termékválasztékban vannak vígjátékok, akciófilmek, ismeretterjesztő filmek, stb. Hozzon létre minden egyes témakörhöz egy-egy kulcsszócsoportot, így a kulcsszavak csoportba szervezésével növelheti a hirdetések teljesítményét.

 

Csak 1 kampány használata

Az AdWordsben vannak olyan szolgáltatások, melyet csak kampány szinten lehet beállítani. Például, ha több témakörben hirdetünk, de különböző költségkeretünk van rá, vagy ha térben vagy időben máshova célozzuk a hirdetéseket, többek között ezeket csak kampány szinten lehet beállítani. Praktikusan az ilyen esetekre szoktunk több kampányt létrehozni.

 

Megfeledkezés a kizáró (negatív) kulcsszavakról

Ha kampányunkba kizáró kulcsszavakat veszünk fel, hirdetésünk nem jelenik meg azoknál a kereséseknél, amelyek tartalmazzák az adott kulcsszót, kifejezést. Például: ha sportáruházunk van, de nem adunk bérbe vagy nem élezünk korcsolyát, akkor érdemes a „bérlés”, „kölcsönzés”, „élezés” kulcsszavakat felvenni a negatív kulcsszavak közé, hogy ha valaki  korcsolyát akar bérelni, illetve éleztetni, hirdetésünk ne jelenjen meg, így növelhetjük a konverziót.

 

Hirdetésbővítmények használatának mellőzése

A hirdetésbővítményekkel további információkat lehet megjeleníteni a vállalkozásról: pl. kiemelő bővítmény, belső link bővítmény, helybővítmény, hívás bővítmény.